IELTS Reading Practice Test

The Flavor Of Pleasure

1
According to scientists, the term
retronasal smell/smell

characterises the most critical factor in appreciating flavour.
2
‘Savoury’ is a better-known word for
Umami

.
3
The tongue was originally developed to recognise the unpleasant taste of
toxins

.
4
Human nasal cavities recognize
internal scents/internal smells

much better than external ones.
5
Gordon Shepherd uses the word ‘neurogastronomy’ to draw together a number of
disciplines

related to the enjoyment of eating.
1
According to scientists, the term
retronasal smell/smell

characterises the most critical factor in appreciating flavour.

ĐÁP ÁN & GIẢI THÍCH CÂU 1

Locate
Paraphrasing
According to scientists, the term (retronasal) smell characterises the most critical factor in appreciating flavour.

 (retronasal) smell = 'retronasal smell'.

 most critical factor => most important

 appreciating flavour => relishing them

Giải thích chi tiết

smiley26 Đọc câu hỏi để hiểu rõ:

According to scientists, the term _____________________ characterises the most critical factor in appreciating flavour .

=> Từ cần điền phải là một danh từ – một thuật ngữ chuyên môn đại diện cho yếu tố quan trọng nhất trong việc cảm nhận hương vị.

-----------------------

smiley43 Xác định thông tin liên quan

Dựa trên thông tin được cung cấp trong câu hỏi, đáp án phải liên quan đến việc cảm nhận hương vị. Chúng ta có thể tìm thấy thông tin này được đề cập trong đoạn đầu tiên.

Dựa trên mối liên kết khi đọc, trong đoạn đầu tiên, "them" ở phần thứ hai của câu đầu tiên đề cập đến "our favorite flavors" trong phần đầu của câu đó.

-----------------------

smiley26Hiểu thông tin liên quan => So sánh ý nghĩa để tìm ra đáp án

 1 No matter how much we talk about tasting our favorite flavors, relishing them really depends on a combined input from our senses that we experience through mouth, tongue and nose.

=> We appreciate flavor through many senses. (Chúng ta cảm nhận hương vị thông qua nhiều giác quan.)

 2 The taste, texture, and feel of food are what we tend to focus on, but most important are the slight puffs of air as we chew our food - what scientists call 'retronasal smell'.

=> The most crucial factor is the slight puffs of air while chewing – known as retronasal smell. (Yếu tố quan trọng nhất là luồng khí nhẹ thoát ra khi nhai – được gọi là khứu giác sau mũi.)

cross Lưu ý: Nhiều bạn có thể không hiểu ý nghĩa của cụm từ "the slight puffs of air as we chew our food", nhưng phần sau dấu gạch ngang (-) sẽ giải thích thuật ngữ mà chúng ta đang gặp khó khăn trong việc hiểu.

Bài đọc: “Retronasal smell" is the most important sense in appreciating flavour. 

Câu hỏi: According to scientists, the term _______________ characterises the most critical factor in appreciating flavour.

=> Đáp án: retronasal smell check

Lưu ý
  • Nội dung giải thích được viết bởi DOL IELTS Đình Lực - Học Viện Tiếng Anh Tư Duy đầu tiên tại Việt Nam
  • Đề được viết bởi nhà xuất bản lớn gồm Cambridge và Oxford